Vår kennel

Vi som har startat kennel SWEO är jag – Natalia, min man Igor och vår dotter Tanja. Hundintresset i familjen har alltid funnits och intresset för just VEO har funnits från 80-talet när jag och min man har skaffat oss vår första VEO hane Guy som vi aktivt tränade, tävlade och ställde ut med. År 2014 bestämde vi oss för att starta Sveriges första kennel som specialiserar sig på Östeuropeiska schäferhundar. Vi importerade våra avelstikar från Moskva och organiserade föreningen ÖSS (Östeuropeisk Schäfer i Skandinavien) som blev registrerad i IKU (International Kennel Union). ÖSS anordnar årliga internationella utställningar och aktivt samarbetar med många länder. Vårt jobb är riktad till utveckling och förbättring av rasen VEO, ett mer demokratiskt kontakt med andra organisationer och medlemmar av vår klubb. Vi välkomnar även andra raser som väljer att ansluta sig till oss.

Våra hundar

På kennel SWEO har vi tre avelstikar vi har importerat ur Ryssland. Athena och Antheia, två systrar efter ledande avelshundar i Moskva Amanauz King Veolar och Vezuviy Letitsiya, och Daphne efter Logerfold Fram och multichampion tiken Amanauz Larina. Alla tre tikar hade vi äran att välja ut först ur kullarna så att vi fick möjlighet att importera hem till Sverige exakt sådana hundar med de egenskaper vi ville ha.

Alla våra tikar är friröntgade och utställda med utmärkt resultat. Athena och Antheia är utställningschampions i Lettland och Estland.

Våra hundar blir utfodrade med naturlig kost och färskfoder, blir regelbundet avmaskade och hälsobesiktigade. Under sommaren får de simma i sjön som finns nära kenneln och på vintern får de komma med på långa vandringar med massor av spring och lek i snön.

På gården som kennel finns på bor det massor av olika djur som våra hundar får träffa. Bl.a så har vi getter, får, höns och kalkoner. Alla våra hundar är vana vid djuren och får träffa de regelbundet.

Våra valpar

För oss är det oerhört viktigt att våra valpar får den bästa starten i livet. Första tiden bor de i valplådan tillsammans med sin mamma. När de blir större får de flytta till ett större rum med aktiveringsleksaker där de kan springa, leka och utforska. Då får de även möjlighet att komma ut många gånger per dag. Vi lägger stor vikt på socialisering och miljöträning av våra valpar. Valparna växer upp i hemmiljö där de får uppleva vanligt liv tillsammans med vår familj, de får träffa våra andra hundar och djur, och lära sig utforska världen. Allt detta ger våra valpar ovärderlig miljöträning som skapar bra grund för att kunna växa upp till bra, stabila hundar. 

Liksom alla våra hundar blir våra valpar ufodrade med naturligt foder. När de är ungefär 5-6 veckor introducerar vi även torrfoder i deras kost för att hjälpa de vänja sig vid torrfodret och underlätta anpassning till nytt foder hos sina nya familjer.

Vi finns alltid tillgängliga för våra valpägare med tips och råd. 

Med vänlig hälsning

Natalia Gachkova